Kramen in het buitenland

 

Trees met Brad

 

 

 

Via een kraamgezin in Helmond waar ik in 2000 gewerkt heb, ben ik in contact gekomen met het kraambureau Cradle.nl dat gespecialiseerd is in kraamzorg in het buitenland. Inmiddels heb ik gekraamd in

- november 2001 in Londen, Engeland
- oktober 2002 in Parijs, Frankrijk
- januari 2004 in Riga, Letland
- november 2004 in Urberach een dorpje onder Frankfurt, Zuid-Duitsland
- oktober 2005 in Randaberg, Noorwegen
- april 2007 in Weybridge bij Londen, Engeland
- november 2007 in Stavanger, Noorwegen
- april 2008 in Hamburg, Duitsland
- augustus 2008 in Evans, bij Atlanta in de Verenigde Staten
- september 2008 in Glasgow, Schotland
- juni 2014 in Doha, Qatar
- augustus in Rome, ItaliŽ
- december 2014 in Stavanger, Noorwegen

 

Het kramen in het buitenland is leuk want je doet veel ervaring op en je ziet nog eens hoe de kraamzorg in het buitenland werkt. Want kraamzorg zoals wij dat in Nederland kennen, is er in het buitenland niet. In het buitenland beval je meestal in het ziekenhuis. Is alles goed gegaan, dan mag je na enkele dagen naar huis en dan sta je er alleen voor.

Vooral bij het eerste kindje is dat moeilijk. Bijvoorbeeld als de moeder borstvoeding geeft. Hoe weet je of de baby voldoende voeding krijgt? Hoe doe ik mijn kindje in bad en hoe moet ik het kleden? Wat moet ik doen als mijn kindje geel ziet? Hoe moet ik de navel verzorgen? Wat doe ik als ik plotseling bloedstolsels verlies?
Je moet dus tips en uitleg geven, zodat het gezin daarmee verder kan. Want het gezin is ook nog eens in het buitenland en ze kunnen dus niet op familie terugvallen.

Als je in het buitenland bent zie je ook nog wat van het land. In je vrije tijd kun je de stad gaan bezoeken. Zo kreeg ik in Londen van de kraamvrouw de museumjaarkaart mee en ben naar de tentoonstelling van Rembrandt geweest.
In Parijs en Riga lekker gewinkeld en de stad bekeken. In Randaberg aan de zee gewandeld en met de kinderen rozenbottels geplukt en er jam van gemaakt en ook heb ik Stavanger bezocht.

Op zaterdag 27 oktober 2007 ben ik gevraagd in het NCRV-radioprogramma Cappuccino een en ander te vertellen over het kramen in het buitenland. Het was voor presentatrice Ghislaine Plag een openbaring te vernemen hoe dat in zijn werk gaat.
Veel mensen weten niet dat Nederland een van de weinige landen is, zoniet het enige, met een goed georganiseerd systeem van kraamhulp aan huis. In de meeste landen wordt de kraamvrouw, na enkele dagen in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, naar huis gestuurd met de beste wensen, zoek het dus maar uit!